Langeafstandswandelroute in Portugal: de Rota Vicentina

Vanaf de hoge kliffen, kijk ik uit over zee. De geuren van rozemarijn, lavendel en tijm vermengen zich in mijn neus. Ik hike een deel van de Fisherman’s Trail van de Rota Vicentina.

door Veerle Witte fotograaf: Veerle Witte 28/10/2015 0 reacties

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook Twitter Google + Pinterest
Langeafstandswandelroute in Portugal: de Rota Vicentina

Gids Rudolfo neemt me mee over een deel van de Fisherman’s Trail, onderdeel van de Rota Vicentina.

Foto: Veerle Witte

Duurzaam toerisme stimuleren

De Rota Vicentina is een relatief nieuwe wandelroute van 450 kilometer door het zuidwesten van Portugal, die bestaat uit twee routes die weer in verschillende stukjes zijn gehakt: de Fisherman’s Trail en de Historical Way. Twee jaar geleden zijn de volledig gemarkeerde paden officieel geopend: langs de Vicentinakust en door het historische binnenland. Het idee is om duurzaam toerisme te stimuleren door lokale ondernemers te verbinden aan de trail.

Een bitsprinkhaan op de Rota Vicentina Portugal

Ik ploeg over zandpaden, door wilde begroeiing en kleine stroompjes. Voor me loopt Rudolfo die woest om zich heen hakt met een kapmes. ‘Die vervloekte acacia’s!’, roept hij uit. De acacia is een plantsoort uit Australië, die hier ooit is uitgezet vanwege zijn prachtige gele bloemen. De acacia heeft het hier echter zo naar zijn zin, dat hij zich verspreidt als vuur en alle endemische planten overgroeit en uitroeit. ‘Geen stoppen meer aan,’ zegt Rudolfo, terwijl hij nog een acacia met wortels en al uit de grond trekt.

Rota Vicentina Portugal

De kracht van moeder natuur

Terwijl het weer warm en zacht is vandaag, is de zee wild. Metershoge golven slaan hard terug in de zee om vervolgens lang uit te rollen en tegen de kliffen uiteen te spatten. Op sommige kliffen zien we grote verlaten nesten. ‘Van ooievaars,’ zegt Rudolfo. De nesten zijn nu verlaten, maar in de lente zitten ze er met hun jongen. Samen met Rudolfo tuur ik naar beneden. ‘Ik hou ervan als de zee zo wild is,’ zegt hij. ‘Alsof moeder natuur even wil laten zien hoe krachtig ze is.’

Rota Vicentina Portugal

We lopen een stuk van 6,5 kilometer tussen Odeceixe en Zambujeiro do Mar en passeren talloze stranden. ‘Dat is mijn favoriete plek om te vissen,’ wijst Rudolfo. ‘Maar nu hoef je dat niet te proberen. De zee spoelt je zo weg.’ Het hele jaar rond kun je hier hiken. ‘Schotland in de zomer, is Portugal in de winter,’ lacht mijn wandelpartner. Rudolfo komt uit Zwitserland maar woont al dertig jaar in Portugal en is mede-oprichter van de Rota Vincentina.

Rota Vicentina Portugal

Met de opening van de Rota Vicentina is een vergeten deel van Alentejo weer tot leven gewekt. Vrijwilligers zorgen voor het behoud van de paden en de onaangetaste natuur, terwijl de Alentejanen zorgen dat de wandelaars overal warm ontvangen worden. Overnacht in landelijke hotels, zoals Herdade do Touril, en wandel uren zonder iemand tegen te komen: je hebt de paden nu nog praktisch voor jezelf.

Dit artikel schreef ik in opdracht van National Geographic Traveler, toen ik in 2014 als digital nomad naar de Portugese regio Alentejo reisde. Meer weten over deze wandelroute? Lees verder op de website van Rota Vicentina >

Laat een reactie achter

Dit vind je misschien ook leuk