Walvissen spotten in elektrische boten

Met hun stille walvistours heeft North Sailing afgelopen jaren meerdere duurzaamheidsprijzen in de wacht gesleept. Ontdek de arctische natuur van IJsland en Groenland!

door Veerle Witte fotograaf: Robin Visser 18/11/2017 0 reacties

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook Twitter Google + Pinterest
Walvissen spotten in elektrische boten

Een bultrugwalvis komt omhoog naast een van de elektrische boten van North Sailing.

Foto: North Sailing

Er zijn weinig plekken in de wereld waar de breekbare schoonheid van onze aarde en de gevolgen van klimaatverandering duidelijker worden dan binnen de Noordpoolcirkel. Juist daarom geven organisaties als North Sailing in Noord-IJsland reden tot hoop. Afgelopen jaren sleepte de reisorganisatie meerdere duurzaamheidsprijzen in de wacht met hun elektrische, typische IJslandse eikenhouten vissersboten, die geluidloos door het water glijden. Een dergelijke innovatie is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de dieren: zonder het verbranden van fossiele brandstoffen worden zij niet gestoord en komt er geen roet en rook in het water.

Stille walvistochten in Noord-IJsland

North Sailing biedt stille walvistochten aan vanuit walvishoofdstad Húsavík, maar ook puffintours, waarbij je – naast walvissen – met een authentieke zeilboot op zoek gaat naar papegaaiduikers. Ook vanuit Hjalteyri, een piepklein, charmant plaatsje in het noorden van IJsland, vertrekken dagelijks walvistours.

Een walvis in IJsland, gespot vanaf een elektrische boot van North Sailing.

Een walvis in IJsland, gespot vanaf een elektrische boot van North Sailing. Foto: North Sailing.

Reis je in de winter naar IJsland en ben je op zoek naar een bijzondere noorderlichtervaring? Overweeg dan een zeiltocht te maken door de Skjálfandifjord, onder de dansende groene lichtshow aan de hemel.

Zeilexpedities naar Groenland

North Sailing biedt overigens niet alleen maar korte trips aan. De duurzame organisatie organiseert ook expedities naar Groenland. Breng zeven dagen aan boord van een traditioneel zeilschip door terwijl deze door Kangertittivaq in Oost-Groenland vaart. Deze fjord, de langste ter wereld, strekt zich 350 kilometer landinwaarts uit. IJsrotsen die hoog boven het schip uittorenen, gletsjers en muskusossen: ontdek het arctische landschap en de wilde dieren die er leven in een van de meest afgelegen plaatsen ter wereld.

Een ijsberg en zeilschip in de fjord Kangertittivaq.

Een ijsberg in de fjord Kangertittivaq. Om de grootte in perspectief te plaatsen: Opal’s mast is 33 meter. Foto: North Sailing

Wil je graag nog avontuurlijker reizen? Beklim dan de Stauningalpen, een hooggebergte in Scoresbyland in Groenland, met polaire ontdekkingsreiziger Vilborg Arna. Leef op een zeilboot, hike door de wildernis en bezoek Ittoqqortoormiit, een van meest afgelegen dorpjes ter wereld. Met wat geluk spot je zelfs een ijsbeer.

In 2020 wil North Sailing haar hele vloot koolstofvrij hebben: een uitstekend voorbeeld voor een duurzamere toekomst.

Walvissen spotten met North Sailing kan tussen maart en half december. Expedities naar Groenland vertrekken wekelijks van begin juli tot eind september. Lees verder op de website van North Sailing >

Bekijk een video van de zeilexpeditie naar Groenland:

Laat een reactie achter

Dit vind je misschien ook leuk