Hoe kies je een goede ecolodge?

Accommodaties plakken maar wat graag het ecolabel op. Voorkom greenwashing en kies de juiste groene accommodatie door te weten waar een ecolodge aan moet voldoen.

door Veerle Witte 16/11/2017 0 reacties

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook Twitter Google + Pinterest
Hoe kies je een goede ecolodge?

De infinity pool van ecolodge Chaa Creek in Belize.

Foto: Chaa Creek

De interesse in duurzaam reizen groeit wereldwijd in rap tempo. Volgens CREST (Center for Responsible Travel) is een op de vijf toeristen bereid meer te betalen voor een verblijf in ecolodge, een toeristische accommodatie die zo weinig mogelijk invloed heeft op de natuurlijke omgeving. Hoewel dat goed nieuws is, stimuleert het ook greenwashing: accommodaties die zich groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Dat brengt de vraag op: hoe kies je voor het juiste ecohotel?

Wat is een ecolodge?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst begrijpen wat een ecolodge of -resort precies is. Ecotoerisme-expert Hitesh Mehta, auteur van het boek Authentic Ecolodges, definieert dit als volgt:

‘Een ecolodge heeft een minimale impact op de natuur, helpt aangrenzende gebieden te beschermen, is betrokken bij en helpt de lokale gemeenschap, biedt toeristen een participatieve ervaring en is ontworpen en gebouwd op ecologische wijze.’

Volgens hem moet een authentieke ecolodge voldoen aan de volgende drie fundamentele principes van ecotoerisme:

  1. De natuur moet worden beschermd en behouden;
  2. De lokale gemeenschap moet ervan profiteren, bijvoorbeeld door werkgelegenheid tegen een eerlijk salaris, maatschappelijke projecten en educatie;
  3. Er moeten drie interpretatieve programma’s worden aangeboden om zowel medewerkers als toeristen op te leiden over de natuurlijke en culturele omgeving.

Met andere woorden: een ecohotel is een accommodatie waar de omgeving van profiteert (zowel de lokale gemeenschap als de natuur) en bezoekers de natuur op maximale wijze kunnen beleven.

Ecolodges versus groene hotels

Naast het groeiende aantal ecolodges (die zich over het algemeen meer in de natuur bevinden), proberen steeds meer hotels, bed & breakfasts, campings en motels hun impact op het milieu te verminderen en bedrijfsvoering groener te maken. Denk aan afvalvermindering, energiezuinige verwarming, waterbesparing, gebruik van niet-vervuilende reinigingsmiddelen en recycling van het handdoeken en het beddengoed.

Bisate Lodge, Wilderness Safari, Rwanda

De hutten van de Bisate Lodge in Rwanda gaan helemaal op in de omgeving. Foto: Wilderness Safaris

Ze kunnen zich hiervoor aansluiten bij een certificeringsprogramma, dat aan de hand van drie categorieën –duurzame bedrijfsvoering, voordelen voor de lokale gemeenschap en milieubesparende maatregelen – bepaalt of een accommodatie een ecolabel verdient. Een erkend ecolabel, zoals GreenKey of het EU Ecolabel, vertelt dus veel over de duurzaamheid van een accommodatie. Hotels moeten op alle vlakken hoog scoren en aan strenge eisen voldoen voordat ze een dergelijk ecolabel mogen gebruiken.

Welke ecolabels zijn er?

Een ecolabel op kwaliteit beoordelen is alleen nog knap lastig: er bestaan honderden labels die allemaal net weer iets verschillen. Hotelboekingswebsite BookDifferent – een stichting zonder winstdoelstelling – vond dat dat overzichtelijker kan en paste een eigen eenduidig beoordelingssysteem toe, in samenwerking met de 20 beste eco-gecertificeerde organisaties ter wereld. Op deze boekingstool, met ruim 800.000 hotels wereldwijd, zie je in een oogopslag hoe duurzaam een accommodatie is.

Alle hotels met een erkend eco-label zijn gelabeld met een bladicoon. Deze groene hotels staan standaard bovenaan. Daarnaast berekenen zij de CO2-uitstoot per nacht. Zelfs als je dus niet voor een ecohotel kiest, kan je wel voor het minst vervuilende hotel gaan en daarmee een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Voorbeelden van goede ecolodges

Op Travel Better proberen wij enkel de allerbeste ecolodges te featuren. Zo is de Canopy Family, met vier lodges door heel Panama, een grote voorloper op het gebied van ecotoerisme in Panama. Wij sliepen twee nachten in de Canopy Tower, een militaire toren in de jungle omgebouwd tot ecohotel.

Een andere lodge waar ik verbleef, werd in 2013 door National Geographic erkend als een van de 25 beste ecolodges ter wereld: de Feynan Ecolodge, in het grootste nationale park van Jordanië. Zoek je een goede lodge in Afrika? Kijk dan eens naar het aanbod van Wilderness Safaris, een ecotoerisme-operator die ruim 50 luxe ecolodges beheert in acht landen. Liever naar Midden-Amerika? Bekijk dan deze 7 ecolodges en natuurhotels.

Verder lezen? Bekijk hier alle ecolodges op Travel Better >

Laat een reactie achter

Dit vind je misschien ook leuk