Ecolodges in Afrika waar je mond van openvalt

Ontdek verpletterende, afgelegen ecolodges in Botswana, Kenia, Namibië, Rwanda, de Seychellen, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe, die bijdragen aan natuurbehoud in Afrika.

door Veerle Witte fotograaf: Wilderness Safaris 22/11/2017 0 reacties

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook Twitter Google + Pinterest
Ecolodges in Afrika waar je mond van openvalt

De nieuwste aanwinst van het Segara Retreat in Kenia: de bird nest-lodge.

Foto: Wilderness Safaris

Eerder schreef ik over de beste ecotoerisme-operator van Afrika: Wilderness Safaris. Deze reisorganisatie zet zich niet alleen in voor natuurbehoud op alle fronten, maar heeft ook een 50-tal waanzinnige lodges verspreid over het hele continent. Ik zette mijn 10 favorieten op een rij.

Mombo and Little Mombo, Botswana 

Eind februari 2018 heropenen de kampen Mombo en Little Mombo na een restauratie met een sterke focus op duurzaamheid. De luxe ecokampen liggen midden in de Okavango Delta, een van de beste plekken in Afrika om groot wild te spotten. Wilderness Safari heeft hier met succes zwarte en witte neushoorns geherintroduceerd. Dineer onder de sterren of kijk vanaf het terras van het kamp toe hoe een troep leeuwen hun prooi opjaagt. 

Lunch outside Africa wild zebra

Bezoekers lunchen omgeven door wilde zebra’s bij ecolodge Mombo. Foto: Dana Allen / Wilderness Safaris

Abu Camp, Botswana

Slaap onder de heldere sterrenhemel in het Star Bed van het Abu Camp en val in slaap op het getrompetter van de kudde olifanten. Of verblijf in een van de en suite tenten met binnen- en buitendouche. In dit kamp, gelegen in een ongerept oerwoud, draait alles om de bescherming van olifanten. Leer alles over het behoud van deze diersoort terwijl je de plaatselijke kudde, samen met een parkwachter, te voet volgt door de wildernis. Langzaam vorm je een band met de dieren en ga je deel uitmaken van de kudde.

Abu Camp Botswana
Abu Camp Botswana

Links: Een van de olifantjes uit de plaatselijke kudde, Naledi, neemt een modderbad. Rechts: Overnacht onder de sterren op het sleep out deck Elephant Boma.

Foto: Dana Allen / Wilderness Safaris

North Island, Seychelles

Gelegen op de binnenste eilanden van de Seychellen, bekend als de mooiste op aarde, ligt het ongerepte tropische toevluchtsoord North Island. De elf luxe, handgemaakte villa’s van Wilderness Safaris grenzen recht aan een spierwit zandstrand dat uitloopt in een turquoiseblauwe zee. Met het zogenaamde Noah’s Ark-project herintroduceert de organisatie succesvol bedreigde flora en fauna van de Seychellen op het idyllische eiland.

North Island Seychellen ecolodge

Een luchtfoto van North Island. Foto: Andrew Howard / Wilderness Safaris

Bisate Lodge, Rwanda

Deze luxe ecolodge bevindt zich in het natuurlijke amfitheater van een geërodeerde vulkanische kegel en kijkt uit op de toppen van omringende vulkanen Bisoke, Karisimbi en Mikeno die oprijzen uit de bossen van het Volcanoes National Park. Het kamp ligt op korte afstand van Park Headquarters, vanwaar dagelijks gorillatrektochten vertrekken. Wilderness Safaris werkt hard aan de uitbreiding van het nationale park waarin de kritisch bedreigde mensapen leven met als doel een toename van hun populatie.

Links: De Bisate Lodge in Rwanda. Rechts: Een jonge berggorilla.

Foto: David Crookes & Caroline Culbert / Wilderness Safaris

Qorokwe Camp, Botswana

December 2017 opent een nieuwe stijlvolle ecolodge zijn deuren in Botswana: Qorokwe Camp. De lodge, gelegen in het zuidoosten van de Okavango Delta, is op duurzame manier vormgegeven met minimale impact op de omgeving. Het hele kamp is verbonden met loopbruggen, met een centrale platform dat uitzicht biedt op de lagune waar wilde dieren regelmatig komen drinken. Omdat het water in dit deel van de Okavango Delta het hele jaar door blijft staan, stikt het er van leven.

Ecolodge in Botswana, Qorokwe Camp

Een impressie van een van de luxetenten van ecokamp Qorokwe. Foto: Wilderness Safaris

Segera Retreat, Kenia

Sinds kort kan je in het hart van Kenia overnachten in een vogelnestvilla, omgeven door de uitgestrekte wildernis van het Laikipia plateau: een populaire safaribestemming, bekend vanwege de dichte dierenpopulaties. Vanaf het dek van de villa, de nieuwste aanwinst van Segera Retreat, heb je een 360-graden uitzicht over eindeloze vlaktes en nabijgelegen rivieren. Elektriciteit komt van zonnepanelen, eten wordt bereik met producten van lokale boeren en de boomtakken van het nest zijn geweven door de lokale gemeenschap.

De bird nest-lodge van het Segera Retreat in Kenia.

De bird nest-lodge van het Segera Retreat in Kenia, gefotografeerd vanuit de lucht.

Foto: Wilderness Safaris

DumaTau Camp, Botswana

Het luxetentenkamp DumaTau, in het privéreservaat Linyanti, is verkozen tot een van de beste ecolodges ter wereld. Grenzend aan de westelijke zijde van nationaal park Chobe is dit een belangrijke oversteekplaats voor olifanten en het jachtgebied van leeuwen en wilde honden. Bekijk de actie vanuit de luxe kamers met panorama-uitzicht over de rivier. DumaTau draait op zonne-energie en werkt nauw samen met de overheid om het behoud van wilde dieren in de omgeving te garanderen. Zo is een belangrijk onderwerp in Botswana momenteel de grote olifantenpopulatie en het effect daarvan op de vegetatie en andere diersoorten.

Vissen bij de DumaTau-lodge. Foto: Olwen Evans / Wilderness Safaris

Serra Cafema, Namibië

Gelegen aan de oevers van Kunenerivier, in het uiterste noordwesten van Namibië, is Serra Cafema een van de meest afgelegen lodges in Afrika. Je bent in het leefgebied van de Himba: één van de laatste semi-nomadische stammen op aarde. Breng wat tijd in hun dorp door om ze op respectvolle wijze te leren kennen. De acht rieten villa’s blenden naadloos in met het onontgonnen landschap. Wilderness Safaris is o.a. betrokken bij de bescherming van zeeschildpadden die nestelen op de nabijgelegen Angolese stranden, waar ze kwetsbaar zijn voor lokale vissers. Naast het opzetten van broedstranden, volgen ze de schildpadden in Namibische wateren.

Serra Cafema Camp
Namibië

Links: De ligging van het Serra Cafema-kamp. Rechts: Romantisch dineren tijdens zonsondergang.

Foto: Dana Allen / Wilderness Safaris

Toka Leya Camp, Zambia

Kijk vanuit de ruime tenten en uitgestrekte dekken uit over de machtige Zambezi-rivier, waar nijlpaarden, krokodillen en olifanten zich ophouden. Hou ook je ogen open voor vogels als bijeneters en de kleurrijke Schalows toerako. Het Toka Leya-kamp, gelegen in nationaal park Mosi-oa-Tunya in Zambia, is verbonden met houten loopbruggen om de voetafdruk op het gebied te beperken. Bezoek de Victoriawatervallen die op slechts 12 kilometer afstand liggen of spot giraffen, witte neushoorns en zebra’s tijdens een safari.

De Victoriawatervallen liggen op slechts 12 kilometer afstand van de ecolodge Toka Leya

De Victoriawatervallen liggen op slechts 12 kilometer afstand van het kamp Toka Leya. Foto: Dana Allen / Wilderness Safaris

Ruckomechi Camp, Zimbabwe

Ook dit kamp in Zimbabwe kijkt uit over de oevers van de Zambezi, in het nationale park Mana Pools. Het afgelegen kamp Ruckomechi staat in de schaduw van bossen acacia’s en mahoniebomen. Kijk vanaf het buitenzwembad neer op de grazende kudde olifanten die regelmatig rondhangt bij de lodge. Wilderness Safaris zet zich hier onder andere in voor het behoud van wilde honden en cheeta’s, die in de Zambezi-vallei leven. Andere dieren die je hier mogelijk spot zijn leeuwen, buffalo’s en luipaarden.

Gasten wandelen met een gids door de Zambezi-vallei in Zimbabwe.

Gasten wandelen met een gids door de Zambezi-vallei. Foto: Dana Allen / Wilderness Safaris

Meer ecolodges? Bekijk onze selectie hier of bekijk alle ecokampen van Wilderness Safaris hier >

Laat een reactie achter

Dit vind je misschien ook leuk