Sterrenkijken bij de Feynan Ecolodge

Verstopt in het grootste natuurreservaat van Jordanië ligt de Feynan Ecolodge, een van de mooiste ecolodges ter wereld.

door Veerle Witte fotograaf: Veerle Witte 02/11/2017 0 reacties

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook Twitter Google + Pinterest
Sterrenkijken bij de Feynan Ecolodge

De Feynan Ecologe ligt verstopt in het woestijnachtige biosfeerreservaat Dana.

Foto: Veerle Witte

Kamer Feynan Ecolodge, JordaniëAan het einde van een hobbelige weg, diep in het hart van het bergachtige Dana biosfeerreservaat, ligt de Feynan Ecolodge: een idyllische lodge in Wadi Feynan, die ‘s avonds romantisch oplicht met kaarslicht. Betreed de wereld van de bedoeïenen in het woestijnachtige nationale park Dana, op zo’n 200 kilometer van Amman: een groene oase tussen uitgestrekte zandvlaktes.

De afgelegen, op zonne-energie werkende Feynan Ecolodge werd in 2013 door National Geographic Traveler bekroond tot een van de 25 beste ecolodges ter wereld. Enkel de badkamers zijn voorzien van elektriciteit, gegenereerd door zonnepanelen. ‘s Avonds lichten kaarsen gemaakt door lokale bedoeïenenvrouwen de roze wanden vol traditioneel handwerk op. Naar eigen zeggen verbruikt de hele lodge met 26 kamers minder stroom dan een tweekamerappartement in Amman.

Gids bij de Feynan Ecolodge, Jordanië

Onze gids die ons rondleidt door natuurreservaat Dana.

Foto: Veerle Witte

Het eco-hotel is eigendom van de Jordaanse NGO de Royal Society for the Conservation of Nature,  die zich toelegt op de bescherming van de mooiste natuurlijke landschappen van het koninkrijk. Ze beschermen bedreigde diersoorten in natuurreservaat Dana, het grootste van Jordanië waar meer dan 50 procent van de planten en dieren in het land leven, en proberen de lokale bewoners nieuwe kansen te bieden.

koffiedrinken bij bedoeïenen in natuurreservaat Dana
koffiedrinken bij bedoeïenen in natuurreservaat Dana

Links: Koffiebonen worden geroosterd boven het vuur. Rechts: De bedoeïenenjongens fluisteren met elkaar.

Foto: Veerle Witte

De omgeving vol zandstenen kliffen, waar onder andere de bedreigde Nubische steenbok, Syrische serin (een geel vogeltje) en de torenvalk leven, nodigt uit om op avontuur te gaan. Aan het einde van de middag, als de ergste hitte voorbij is, gaan we thee drinken bij een bedoeïenenfamilie in het natuurreservaat. Er heerst op dit moment een hittegolf in Jordanië en midden op de dag rijkt de temperatuur boven de 40 graden. In de tenten van de reizende nomaden vinden we verkoeling. De geur van kardemom vult de tent. ‘De geur van gastvrijheid,’ zegt gids Salah.

Natuurreservaat Dana wandelen, Jordanië

Uitzicht over een vallei in natuurreservaat Dana.

Foto: Veerle Witte

We krijgen Arabicakoffie voorgeschoteld, die normaal bewaard wordt voor speciale gelegenheden. De bonen worden gebakken op het vuur, waarna ze gestampt worden met een hard klingelig geluid waardoor alle buren in de omgeving weten dat er koffie bereid wordt. Vervolgens wordt er water opgezet, waarin de koffie gekookt wordt. Tot slot malen ze kardemom dat in een thermoskan gedaan wordt alvorens de koffie eraan toegevoegd wordt. ‘Koffie zonder kardemom is voor ons geen koffie,’ lacht Salah terwijl hij me een kopje aanreikt.

zonsondergang in natuurreservaat Dana in Jordanië

Een jongen beklimt een heuvel tijdens zonsondergang in natuurreservaat Dana.

Foto: Veerle Witte

Na een sunset hike naar de hoogste toppen van het Dana National Park gaan we sterren kijken op het dakterras van de Feynan Ecolodge, die inmiddels romantisch met kaarsen verlicht is.  Vanwege de afgelegen ligging van de ecolodge, heb je hier geen last van lichtvervuiling. Helaas woedt er momenteel een zandstorm in het Midden-Oosten waardoor de heldere sterrenhemel verstopt zit achter een laag stof. Maar het maakt de setting niet minder romantisch.

Op zoek naar ecohotels op andere bestemmingen? Bekijk hier enkele van de mooiste ecolodges ter wereld >

Laat een reactie achter

Dit vind je misschien ook leuk