Een man toont een luiaard in de Amazone, waar de dieren veelal gebruikt worden als selfiemodel voor toeristen.
Foto: World Animal Protection
Op mijn achttiende heb het in Thailand allemaal gedaan: een olifantenrit, zwemmen met dolfijnen en op de foto met tijgers in de beruchte tijgertempel. Ik stelde daar destijds niet al te veel vragen bij. Wat voelt een olifant nou van twee mensen op zijn rug? En dolfijnen vinden het toch leuk om met mensen te spelen? Alleen de tijgers… dat voelde niet goed. Want hoe kan je in een normale wereld poseren met een tijger zonder opgegeten te worden? De monniken in de tempel vertelden dat het opgevangen weestijgers zijn, gewend aan mensen en op het heetst van de dag te moe om een gevaar te vormen. Bovendien ging de opbrengst naar de bouw van een enorm park waar de dieren in de toekomst vrij zouden kunnen rondlopen. Toch klopte daar iets niet: tijgers die de hele dag in een soort arena liggen terwijl de een na de ander met ze komt poseren. Direct na de foto had ik er spijt van. Die beesten moesten wel verdoofd zijn: pure mishandeling voor menselijk vermaak. De praktijken binnen de Thaise tijgertempel bleken jaren later nog veel ernstiger dan gedacht.
Begin 2016 presenteerde non-profitorganisatie Cee4life een onderzoeksrapport waarin ze bewijs naar voren brengen dat de tempel al sinds 2004 illegaal in tijgers en hun ‘producten’ als vacht en botten handelt. In de vriezer werden karkassen van 40 tijgerwelpjes gevonden, daarnaast nog 20 kleintjes op sterk water. De tempel bleek deel uit te maken van zogenaamde tijgerboerderijen in Azië, waar de dieren gefokt worden voor de zwarte handel.
De tijgertempel is een berucht voorbeeld van dierenmishandeling voor menselijk vermaak, maar zo zijn er tal van plekken. De hoofdstraat van Playa del Carmen in Mexico staat vol fotostands met leeuwen- en tijgerwelpjes die toeristen in hun armen kunnen nemen voor een foto. In de Amazone gaan kinderen van lokale stammen de toeristenboten af met luiaards, papegaaien en kleine kaaimannetjes. De hele dag worden deze dieren van de ene aan de andere reiziger doorgegeven, zodat zij weer een mooi selfie hebben voor op Instagram.
Vaak hebben we geen idee wat er zich achter de schermen afspeelt bij een dierenattractie, maar volgens Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland, is het vrij simpel: ‘Als je bij toeristische attracties op een wild dier kunt rijden, het mag knuffelen of ermee op de foto kunt gaan, dan is er sprake van dierenmishandeling. Doe het niet!’. In 2016 bracht de WAP het eerste wereldwijde rapport naar buiten over dierenleed bij toeristische wildlife-attracties. Slangenbezweerders, dolfijnenshows, olifantenritten, krokodillenfarms, dansende apen en wandelen met leeuwen: de campagnewebsite legde de wreedste dierenattracties bloot om toeristen bewust te maken.
Nu is de WAP een nieuwe campagne gestart, naar aanleiding van de groeiende populariteit van selfies op social media waar dieren de dupe van blijken te zijn: The Bigger Picture. De organisatie voerde een onderzoek uit het Amazonegebied en achterhaalde onder andere dat exotische dieren als luiaards uitgebuit worden voor selfies met toeristen. De dieren worden vastgehouden en mishandeld om als foto-attribuut gebruikt te worden, met stress, verwondingen en soms zelfs de dood als gevolg. Daarom hebben ze guidelines opgesteld voor het maken van dierenselfies: een belofte die je kan ondertekenen.
Don’t – Maak geen selfie met…
- Een dier dat is vastgebonden, of opgepakt en geknuffeld mag worden
- Een dier dat gelokt wordt met eten
- Een dier dat jou kan aanvallen, of die jij kunt bezeren
Do – Maak een selfie met…
- Een dier dat op veilige afstand is
- Een dier dat zich in zijn natuurlijke omgeving bevindt
- Een dier dat zich vrij kan bewegen en niet gevangengehouden wordt
Uiteindelijk gaat het om een stukje bewustzijn. Veel toeristen zien het kwaad niet in van deze praktijken, net zoals ik dat als achttienjarige niet zag. Gelukkig zetten steeds meer partijen zich in om deze boodschap naar buiten te brengen. Zo heeft Tinder onlangs, na aanhouden van dierenrechtenactivisten, gebruikers gevraagd foto’s met de gedrogeerde tijgers – die erg populair bleken op het platform – te verwijderen. Het bedrijf zegt dat er geen plek is voor dergelijke selfies die ‘profiteren van prachtige wezens die uit hun natuurlijke omgeving zijn gerukt’. We zullen allemaal een steentje bij moeten dragen: knuffel, aai of berijd geen wilde dieren en vraag anderen dat ook niet te doen.
Meer over dit onderwerp? Lees ook: ‘Dit zijn de 10 wreedste dierenattracties ter wereld’